Početna O školi Organi Škole Galerija Kontakt
OSNOVNA ŠKOLA HEROJ JANKO ČMELIK

Korisni linkovi

#Štapostiželepareč

Šta postiže lepa reč

Detaljnije

#cestitka2015

Čestitka

Detaljnije

#Prvaciubiblioteci

Prvaci u biblioteci

Detaljnije

Sa nama i o nama

Za učenike i o njima …

Free Weather Widget
YoWindow.com yr.no
Početna Úvodná

Broj poseta

Proslava Dana svetog Save

Chor.JPG Poletarac.jpg

Dvadeset sedmog januara, u holu Osnovne škole „Heroj Janko Čmelik“, održana je priredba kojom je obeležena školska slava – Dan svetog Save. Program je otvorio školski hor pod dirigentskom palicom nastavnice Ljiljane Popove, koji je otpevao Himnu svetom Savi.  Prisutnim gostima i učenicima zatim se obratio direktor Janko Havran poželevši srećnu školsku slavu i pozdravivši predstavnike društveno-političkih organizacija. Zatim su se predstavili najmlađi učesnici programa, deca iz predškolske ustanove „Poletarac“, izvođenjem recitacija i igrokaza. Učenici viših razreda recitovali su pesmice Desanke Maksimović i Vojislava Ilića, a izveli su i jednočinku „Kirija“, po tekstu Branislava Nušića. Program je zaključen slovačkom narodnom pesmom u izvođenju hora i orkestra. Posetioci su zadovoljni  otišli na prigodnu zakusku upriličenu u školskoj trpezariji.

prof. Sava Đurđević

Opštinsko takmičenje u odbojci

Prvog i drugog dana februara 2017. godine u Staroj Pazovi je bilo organizovano Opštinsko takmičenje osnovnih škola u odbojci. Učestvovalo je osam osnovnih škola iz naše opštine. Prvoga dana igrali su dečaci, a drugoga devojčice. Našu školi predstavljali su i muški i ženski tim i pokazali da imaju sportski duh bez koga se ne može takmičiti. Naši dečaci su osvojili drugo mesto.

Čestitam svim učesnicima na poštenoj igri.

Anjička Balažova, prof. fizičkog obrazovanja

Opštinsko takmičenje recitatora

Skupina.jpg Nizsie_rocniky.jpg Vissie_rocniky.jpg

Na ovogodišnjem Opštinskom takmičenju recitatora, koje je održano u petak 3. Marta u staropazovačkoj pozorišnoj Sali, našu školu je predestavljalo deset učenika: prvaci Lea Fitošova i David Simendić; drugaci Marina Bogdanović, Mia Jašova i Marija Kukučkova; trećaci Martin Fabri i David Lakatoš; učenica četvrtog razreda Marina Šagova i šestaci Andrej Simendić i Andrea Vestegova. Na okružno takmičenje, koje će se održati u Sremskoj Mitrovici plasirali su se Mia Jašova, Martin Fabri i Andrej Simendić.

Dve učenice naše škole predstavljale su na takmičenju KUD „Heroj Janko Čmelik“. Valentina se plasirala na okružno takmičenje.

Čestitamo našim učenicima i ujedno im želimo uspešne nastupe na Okružnom takmičenju.-

L. Gedeljovska

Naši šahisti na Opštinskom takmičenju

Skupina.jpg Deti.JPG Diplomi.JPG

Dana 26. februara u Osnovnoj školi „Slobodan Savković“ u Starim Banovcima održalo se Opštinsko takmičenje u šahu. U takmičenju su učešće uzeli učenici prvog stupnja Osnovne škole „Heroj Janko Čmelik“ – drugaci Tatjana Babinkova, Milan Bzovski, Mia Jašova, David Ruman i David Vujašević; trećaci Martin Fabri, David Lakatoš i Anastazija Vidaković; četvrtaci Martin Hrehor, Aleksander Pap i Davor Strejček. Najuspešniji su bili Milan Bzovski, koji je zauzeo drugo mesto u grupi drugaka i Martin Hrehor, koji je osvojio treće mesto u grupi četvrtaka. Ovo dvoje šahista predstavljaće našu školu na Okružnom takmičenju, koje će se održati 19. marta, ponovo u Starim Banovcima.

Čestitamo i držimo im palčeve.

L. Gedeljovska


Opštinsko takmičenje iz matematike

Ivan Demeter.jpg Michaela Hricova.jpg Valentina Hudecova.jpg

Na Opštinskom takmičenju iz matematike, koje se i ove godine održalo u OŠ  „Boško Palkovljević Pinki“, učenik III.2 razreda Ivan Demeter zauzeo je prvo mesto. Zajedno sa Ivanom, iz nižih razreda su se takmičili i trećak David Klaćik i četvrtak David Čmelik.

Na ovom takmičenju učestvovalo je i trinaest učenika viših razreda, od kojih su dalje prošle Mihaela Hricova (5. razred) i Valentina Huđecova (8. razred), koja je zauzela treće mesto.

Na osnovu uspeha naših učenika možemo se pohvaliti da je matematika u našoj školi omiljeni predmet.

Čestitamo svim učenicima.


M. Stošić

Izlet pozorišnog ansambla OŠ „Heroj Janko Čmelik“ u Donji Kubin

Prichod.JPG

Pozorišni ansambl OŠ „Heroj Janko Čmelik“ je i ove godine gostovao u Slovačkoj, ovoga puta u Donjem Kubinu, od 15. do 17. Marta, sa predstavom Deca iz Pavlove ulice na pozorišnom festivalu Kubinske pozorišne igre.

Na put smo pošli u sredu ujutru, a stigli smo uveče. Usledio je smeštaj a potom smo išli u malu šetnju i kupovinu.

Priprava.JPG Spolocna_divadlo.JPG Oravsky hrad.JPG

U četvrtak nas je ugostio rukovodeći festivala Miroslav Žabenski, a potom smo imali priliku da vidimo predstave na festivalu kao i raznovrsnost dečijeg pozorišta u Slovačkoj, dok nije došao red na pripremu naše predstave. Nastup je počeo u 12:30 a predstava je protekla u maksimalnom redu. Publika je nagradila naše glumce velikim aplauzom u dva navrata, a naš ansambl se, sa radošću posle dobre glume, dao na sređivanje scenografije.

Posle ručka smo, u organizaciji Kubinskog kulturnog centra posetili Oravski grad, gde smo se zadržali otprilike sat i po. Pri povratku u Donji Kubin kolektivno smo otišli u kupovinu u lokalni tržni centar. Ansambl je posle večere imao zasluženo slobodno vreme za zabavu u prostorijama smeštajnog objekta Kopačka.

U petak ujutru smo posle doručka krenuli kući. Napravili smo jednu veću pauzu u Banskoj Bistrici a ostatak puta prošao je odlično. Roditelji i drugovi su nas dočekali u školskom dvorištu gde smo stigli oko 19:00. Po smeštaju scenografije krenuli smo kućama.

Zahvaljujući dobroj organizaciji, za vreme puta je sve bilo u redu, a za sve dobro srdačno zahvaljujemo:

- Lokalnoj samoupravi u Staroj Pazovi, koja je finansirala naš put;

- SKUD „Heroj Janko Čmelik“ za tehničku potporu i saradnju u realizaciji predstave;

- NSSNM.

vođa puta

Ivan Ječmen

Književno veče posvećeno Branislavu Nušiću

U četvrtak 09.03.2017. godine u prostorijama Narodne biblioteke „Dositej Obradović“ u Staroj Pazovi, održano je književno veče posvećeno Branislavu Nušiću. Glavni organizator Nataša Filipova pozdravila je prisutne u 1800 časova, a zatim je održano kraće predavanje na temu „Likovi u komedijama Branislava Nušića“. Učenici naše škole potom su izveli jednočinku „Kirija“. Glavnu ulogu tumačio je učenik VIII.2  razreda, Marko Klaćik, koji je ostavio najzapaženiji utisak u inače solidnoj predstavi. Posetioci su zadovoljni napustili zgradu biblioteke.

prof. Sava Đurđević

Okružno takmičenje u šahu

Milan a Martin.jpg Milan Bzovsky.jpg

Dana 19. marta 2017. godine u Osnovnoj školi „Slobodan Savković“ u Starim Banovcima, održano je Okružno takmičenje u šahu. Našu školu predstavljala su dva učenika – čevrtak Martin Hrehor i drugak Milan Bzovski, koji je zauzeo drugo mesto u grupi drugaka.

Čestitamo!

Vlasta Turčanova

Opštinska smotra dečijeg dramskog stvaralaštva

Kirija.jpg

U subotu 25.03.2017. godine, sa početkom u 18:00, naša škola se, posle komada „Deca Pavlove ulice“, po drugi put ove godine predstavila na Opštinskoj smotri dečijeg dramskog stvaralaštva izvođenjem predstave „Kirija“, po tekstu Branislava Nušića. Subotnje izvođenje ove jednočinke bila je zvanična premijera komada koji smo pre toga izvodili u skraćenim verzijama, a  22.03.održana je i pretpremijera. Mladi glumci na čelu sa tumačem glavne uloge, Markom Klaćikom, ostavili su lep utisak na publiku koja ih je posle izvođenja nagradila srdačnim aplauzom. Čestitam svim članovima ansambla.

                                                                                                       prof. Sava Đurđević

Okružno takmičenje iz srpskog jezika kao nematernjeg

takmičari.jpg

Dana 24.03.2017. godine u novosadskoj Osnovnoj školi „Šandor Petefi“ održano je Okružno takmičenje iz srpskog kao nematernjeg jezika na kojem su učestvovali i naši đaci. Valentina Huđecova (VIII2), Ela Balažova (VII1) i Marija Folćanova (VII2) osvojile su prva mesta. Miroslava Mahova (VII1), osvojila je treće mesto, a plasman na republičko takmičenje osvojile su još  Alena Mahova (VIII1) i Tamara Đurčikova (VII2). Gabrijela Domonjiova (VII1) i David Opavski (VIII1) ostali su bez plasmana. Čestitamo svim učenicima i želimo im uspeh i na republičkom takmičenju, koje će se održati 28. aprila.

                                                                                                       prof. Sava Đurđević

Zonsko takmičenje recitatora

Lydia a Andrej.jpg Spolocna_recitatori.jpg

Na Zonskom takmičenju recitatora u Sremskoj Mitrovici u subotu 11.03.2017. godine našu školu su predstavljali učenici u dve kategorije. U grupi mlađih, učenica drugog razreda Mia Jašova i trećak Martin Fabri. Lepo su recitovali ali nažalost nisu prošli u sledeći krug takmičenja. U grupi starijih je u ime škole nastupao već iskusni recitator Andrej Simendić, koji se plasirao na Pokrajinsko takmičenje. Dalje se plasirala i naša učenica Valentina Huđecova koja je predstavljala SKUD. Svim učenicima čestitamo.


M.Stošić


I već je to tu...

Uskoro će još jedna generacija otići svojim putem. Nadamo se onim pravim. Nadamo se da će svako izabrati srednju školu koja će ga dovasti zanimanju u kojem će biti istaknuti stručnjak i srećan čovek. Mi znamo da nije lako izabrati zanimanje, zato u okviru PO(profesionalne orijentacije) pokušavamo da  na razne načinepomognemo učenicima  7. i 8. razreda. Sedmaci su počeli PO radionicu koja nosi naziv Samospoznaja.

Dielna_1.jpg Dielna_2.jpg

Upoznavanje sebe je susret mlade osobe sa svojim ja/preimućstvo, zanimanje, uživanje, vrednosti, želje/ i predstavlja osnov procesa odlučivanja.

Ako su učenici svesni svojih vlastitih vrednosti, onda se mogu svrsishodno informisati o mogućnostima i prednostima budućeg poziva, kao i o mogućnostima daljeg školovanja u ustanovama koje im najviše odgovaraju.

Opšti cilj ove oblasti učenja je probuditi lični afinitet i vrednosti đaka u okviru dobijanja realne slike o sebi, učiniti ih sposobnim za samovrednovanje i rad na usavršavanju mogućnosti za samostalnan razvoj.

Sledeća radionica koju su deca uspešno savladala bila je „Put sposobnosti“.

Ciljevi su nam je bili:

- samovrednovanje;

- stvaranje slike o svojim sposobnostima;

- poštovanje tuđih sposobnosti;

- spajanje slike o sebi sa planiranom budućom školom, zvanjem.

Dotyk_1.jpg Chut.jpg

Igrom smo došli do svojih ciljeva, đaci su sami vrednovali  svoje čulne sposobnosti (miris, ukus, spretnost ruku i prstiju i mentalne sposobnosti /pamtiti i donositi zaključke o fizičko-tehničkim odnosima/).

- Paprika, čokolada, keks... razni ukusi za ispitivanje/ utvrđivanje smisla za ukus.

- Zrnasto povrće/ grašak, pirinač/ za utvrđivanje preciznosti pokreta prstiju.

- Mačka u džaku – razne predmete smo stavljli u neprovidnu kesu – da bi ispitali/utvrdili smisao za dodir i memoriju.

- Flašice sa raznim mirisima – za utvrđivanje podnošenja raznih mirisa i njihovog razlikovanja.

 Ljibuša Simendić

Đački turnir u šahu Matej Čanji

Sach 1.jpg Sach 2.jpg

U subotu, dana 25. marta 2017. godine održan je đački turnir u šahu Matej Čanji, na kojem su učešće uzeli i učenici naše škole. To su bili učenik drugog razreda Milan Bzovski, četvrtak Martin Hrehor, sedmakinja Ivona Katić i osmak Marko Klaćik. Milan Bzovski je osvojio prvu nagradu među drugacima i drugu nagradu u kategoriji nižih razreda. Svim učesnicima srdačno čestitamo.

Prijatno provedenom danu doprinelo je sunce, dobro raspoloženje učesnika, kako šahista tako i učesnika u slaganju rubikove kocke. Pored šaha naši učenici, a takođe i rukovodeći, pokazali su ogromno interesovanje za slaganje rubikove kocke. U cilju ispunjavanja đačkog zanimanja i razvijanja logičkog mišljenja odljučili smo da u budućnosti realizujemo vežbe u ovoj oblasti kao zanimljivoj delatnosti.


Marina Havran

Festival ĐIDA u Pivnicama

Odchod.JPG Spolocna_1.JPG

Pozorišni ansambl Deca Pavlove ulice dana 30.03.2017. godine  uzeo je učešće na festivalu ĐIDA u Pivnicama. Iako je usled tehničkih problema, odnosno prevoza, kasnio sa nastupom, ansambl je odlično odigrao predstavu i radovao se burnom aplauzu gledalaca.

Nagradu za dramaturgiju ili dramatizaciju teksta Deca Pavlove ulice autora Ferenca Molnara dodeljena je Anjički Balaž, Ivanu Ječmenu, Katarini Hricovoj i Lidiji Gedeljovskoj.

Nagradu za najbolju glumu u ulozi Andreja dobila je Alenka Lakatoš. ČESTITAMO!

Katarina Hric Topoljski

Šta znaš o zdravlju

Kviz_1.jpg Kviz_2.jpg

7.april- Svetski dan zdravlja, obeležen je i ove godine u našoj školi.Već tradicionalno,održano je takmičenje pod nazivom " Šta znaš o zdravlju" u organizaciji CK Stara Pazova.

Učestvovali su učenici osnovnih škola iz Belegiša, Nove Pazove i Stare Pazove.Svoje znanje su pokazali rešavanjem testa i to iz oblasti : rast i razvoj, koža, lična higijena, psihološki problemi adolescenata, ishrana.

Ove godine je na takmičenju učestvovao veliki broj učenika a najbolje znanje je pokazala učenica iz Belegiša i ona će predstavljati CK Stara Pazova na pokrajinskoj smotri 12.aprila u Novom Sadu.

Čestitamo!


nastavnica biologije

Stanislava Niković

Čas Zemlje

Čas Zemlje nas svake godine podseća da svako od nas može doprineti očuvanju planete. A za to je dovoljno zaista malo – na primer, potruditi se da malo racionalnije pristupimo korišćenju električne energije.


Zem_1.JPG Zem_2.JPG

Organizator Časa Zemlje je jedna od najvećih i najpriznatijih environmentalnih organizacija – WWF. Njen zadatak je stvaranje budućnosti u kojoj će ljudi živeti u harmoniji sa prirodom.

Poenta je ne samo upozoriti na postojanje problema, kao što su globalno otopljavanje, klimatske promene ili zagađivanje planete, već i malim koracima doći do rešenja ovakvih problema sa ciljem da se klimatske promene vrate u normalu i da se pomogne ekosistemu planete.

I naša škola se ponovo uključila u ovu svetsku organizaciju. Učenici su sa profesorkom Ljibušom Simendić i časićem bez električne energije simbolično izrazili podršku društvenoj odgovornosti za budućnost naše planete i pri tom se sjajno zabavili.                                                                                                                                             

   Ljibuša Simendić

Opštinsko takmičenje iz geografije

Zemepis.jpg

Dvanaestog marta 2017. godine održno je Opštinsko takmičenje iz geografije. Kao i svake godine naši đaci su uzeli učešće i doneli diplome u školu.

Najuspešniji su bili Tamara Đurčikova i Martin Valent, učenici sedmog razreda.

                                                                                                                                         Ljibuša Simendić


Nacionalna ekološka olimpijada

Andrej.jpg

Ove godine OŠ “Heroj Janko Čmelik” prvi put je uzela učešće u ekološkom takmičenju pod nazivom “Nacionalna ekološka olimpijada”. Veliki uspeh na ovom takmičenju ostvario je učenik Andrej Simendić koji je na opštinskom i okružnom takmičenju imao maksimalnih sto bodova.

Sada je pred njim republičko takmičenje, koje će se održati 13. maja u Boru.

Želimo mu uspeh.

 

Libuša Simendić

Okružno takmičenje iz slovačkog jezika

Odmeny_1.JPG Odmeny_2.JPG Spolocna_slovensky.JPG

Dana 09.04. 2017 godine održano je Okružno takmičenje iz slovačkog jezika u OŠ „Heroj Janko čmelik“ u Staroj Pazovi. U takmičenju je učestvovalo 27 đaka iz tri osnovne škole – OŠ „Heroj Janko Čmelik“ iz Stare Pazove, OŠ „Sava Šumanović“ iz Erdevika i OŠ „Jovan Popović“ iz Suseka. Najuspešniji su bili i ove nagrade osvojili ovi đaci naše škole:

5. razred

I. mesto – Mihaela Hricova (15)

II. mesto – Jan Vareca (14)

III. mesto – Ema Verešova (13,5)

6. razred

I. mesto – Jana Jašova (18,5)

II. mesto – Katarina Gubečkova (16)

III. mesto – Lea Kišova i Anja Gubečkova (14,5)

7. razred

I. mesto – Marija Folćanova (18,5)

II. mesto – Ela Balažova (17) i Vladislav Gubečka (17)

III.mesto – Sandra Opavska (16,5)

8. razred

I. mesto – Valentina Huđecova (18)

II. mesto – Maja Gedeljovska (15,5)

Nagrade su osvojili i đaci iz erdevičke osnovne škole i to petakinja Matea Slavikova, drugo mesto i osmakinja Jana Petrusova, treće mesto.

Na Republičko takmičenje, koje će se održati 27. maja plasirali su se nagrađeni učenici sedmih i osmih razreda, a pri tome i naša učenica, osmakinja Laura Hruškarova.

Čestitamo pobedanicima a plasiranim želimo uspeh na Republičkom takmičenju.

(M. Folćanova, V.Gubečka i KHT)


Okružno takmičenje u znanju stranih jezika

Spolocna_strani.jpg

Na ovogodišnjem okružnom takmičenju u znanju engleskog jezika, koje je održano u našoj školi 25.03.2017, učestvovalo je četvoro učenika naše škole, a to su: Menđan Klara, Vareca Jana, Vereš Vladimir i Zdihan Tamara. Plasman na republički nivo je sebi obezbedila Tamara Zdihan pošto je prošla na oba dela takmičenja i osvojila 35 od maksimalnih 40 bodova. Čestitke svim učesnicima na trudu i volji, a posebne čestitke Tamari zbog izuzetno dobrog rezultata i nivoa znanja. Srećno na republičkom takmičenju u maju ove godine!  


Olivera Miletić-Panović, prof. engl. jez. i književnosti

Misliša

Ivan Demeter.jpg Mislisa_1.jpg Mislisa_2.jpg

Svedržavno matematičko takmičenje Misliša, održava se u našoj školi od 2012. godine. Tada se takmičio samo jedan đak, drugak Martin Valent. Svake godine ovo takmičenje okuplja sve više učenika. Ove školske godine se na takmičenje prijavilo 56 đaka. Uspešni su bili: Lea Kišova, Martin Valent, Vladislav Gubečka i Aleksa Damjanović, a dobili su i pohvalnice. U ovoj školskoj godini, slično kao i u prošloj, najuspešniji je bio Ivan Demeter, đak III.2 razreda, koji je osvojio treću nagradu. Zajedno sa Ivanom, na nivou cele Srbije, takmičilo se još 10.328 trećaka. Ivanu čestitamo, a svim ostalim učenicima želimo puno uspeha na sledećim takmičenjima.


M. Stošić

Republičko takmičenje iz srpskog kao nematernjeg jezika

Skolski tim.jpg Nagradene takmicarke.jpg

Na Republičkom takmičenju u poznavanju srpskog kao nematernjeg jezika, koje je održano u petak 28. aprila u zranjaninskoj Osnovnoj školi „Sonja Marinković“, učestvovali su i učenici naše škole, pod mentorstvom nastavnika Alene Litavske i Save Đurđevića. Na takmičenju su učestvovale dve učenice osmih razreda: Valentina Huđecova i Alena Mahova, kao i četiri učenice sedmih razreda: Marija Folćanova, Tamara Đurčikova, Ela Balažova i Miroslava Mahova. Posle sat i po vremena takmičenja Ela (VII1) je osvojila drugo, a Valentina (VIII2) i Marija (VII2) treće mesto. Čestitamo svim takmičarkama.


prof. Sava Đurđević

Opštinsko takmičenje iz pružanje prve pomoći

Pociatok.jpg Znamkovanie.jpg Nas tim.jpg

Dana 05.05.2017. u prostorijama naše škole, održano je opštinsko takmičenje iz pružanja prve pomoći, u organizaciji CK Stara Pazova. Učestvovale su osnovne škole iz Belegiša, Vojke, Novih Banovaca i Stare Pazove, ukupno čak 11 ekipa. Učenici su pokazali veliko interesovanje za ovu vrstu takmičenja,odlično su se pripremili i sudijama nije bilo lako da ih ocene. Najveći broj bodova imala je ekipa iz Belegiša. Čestitamo svim učenicima na pokazanom znanju a prvoplasiranoj ekipi želimo puno uspeha na pokrajinskom takmičenju.


nastavnica biologije

Stanislava Niković

Školsko takmičenje za najbolju dečju karikaturu "Mali Pjer" u 2017

Boris Kišgeci 6-1.jpg Maja Gedeĺovská 8-2 (1).jpg Maja Gedeĺovská 8-2 (2).jpg Mária Folťanová 7-2.jpg

Školsko takmičenje u OŠ „H. Janko Čmelik“. Održano je 23. februara 2017 godine. U kategoriji od 5. do 8. Razreda učestvovalo je 146 učenika. Komisija na osnovu bodovanja donosi sledeću odluku o nagrađenima:


1. mesto: Laura  Hruškárová 8.1  25 bodova

          Alena  Machová 8.1     25 bodova

          Ivóna  Kátićová 7.2    25 bodova

          Gabriela Domoniová 7.1 25 bodova


2. mesto: Maria  Folćan 7.2     23 bodova

          Ana  Domonji 8.1      23 bodova

          Maja  Gedeljovski 8.2 23 bodova


3. mesto: Vladimir  Vereš 8.2 20 bodova

           Ela  Šćevak 6.1     20 bodova

           Dejna Domoniová 7.1 20 bodova

           Alenka Lakatoš 6.1  20 bodova

           Boris Kišgeci 6.1   20 bodova

           Vladimir Zolnaj 6.1 20 bodova

Jan Agarski

Opštinsko likovno takmičenje MALI PJER 2017

Odmeneny.jpg

Na opštinskom  takmičenju iz likovne kupture  MALI PJER koje je održano 25. marta 2017 u osnovnoj školi Rastko Nemanjić – Sveti  Sava  u Novoj Pazovi, za našu školu je bila uspešna.

1. mesto Boris Kišgeci 6.1 25 bodova

2. mesto Ivona Katić 7.2 20 bodova

         Mája  Gedeljovski 8.2 20 bodova

3. mesto Maria Folćan 7.2 18 bodova


Jan Agarski

Pokrajinsko takmičenje u dečijem dramskom stvaralaštvu u Temerinu

Sud.JPG Tien.JPG Riaditelka.JPG

Dana 11. 05.2017. godine pozorišni ansambl Deca iz Pavlove ulice uzeo je učešće na Pokrajinskom takmičenju u dečijem dramskom stvaralaštvu u Temerinu. U temerinskoj pozorišnoj sali bez publike naš ansambl je igrao samo za članove stručnog žirija, što uopšte nije doprinelo motivaciji glumaca i nameće se  pitanje organizatorima ove priredbe o smislu pozorišne predstave koja se igra u praznoj pozorišnoj sali, bez gledalaca. Ali i u ovakvoj situaciji glumci su bili odlični i ansambl je doneo i dve nagrade: Diplomu za scensku reč i Diplomu za glumačko izvođenje, koju ze dobila Alenka Lakatošova. Čestitamo.

 

(KHT)

prevod Sava Đurđević

Ekskurzija na Taru

Spolocna_Tara.jpg Rieka.jpg Drvengrad.jpg Lokomotiva.jpg

Đaci šestih razreda, zajedno sa svojim razrednim starešinama A.Balažovom i I.Ječmenom, bili su 06/07. 05. 2017. godine na dvodnevnoj ekskurziji na Tari.

Autobus je krenuo u 700h i upriličena je poseta Banji Koviljači i dvoma manastirima: Soko Gradu i Rači. Učenici su se oduševili raznolikošću boja reke Godine i jezera Zaovine. Na kraju dana imali smo smeštaj, večeru i zabavu u diskoteci u dečijem kampu Mitrovac.

Sledećeg dana posetili smo Drvengrad, gde smo gledali projekciju filma a potom smo imali ručak.

Glavna tačka ekskurzije bila je uskotračna pruga Šarganska osmica gde smo se, vozeći se turističkim vozom Nostalgija, divili šta je priroda u stanju da izmodelira, a ljudi izgrade. Po obilasku sledio je put kući u Staru Pazovu, gde smo stigli u 2100h.

U zaključku se može reći da je ekskurzija bila lepa i sadržajna. Put je bio srazmerno dug ali se isplatio. Na kraju se zahvaljujemo agenciji na dobroj organizaciji, dobrom autobusu i strpljivom šoferu.

-prof. Ivan Ječmen

prevod Sava Đurđević


Odlazak u pozorište

Predsien.jpg Skupina.jpg Divadlo.jpg

Kako bi im ulepšali završetak osnovnog školovanja, razredne starešine učenika osmog razreda  su odlučile da sa svojim đacima odu na balet. Razredne starešine, Stanislava Niković i Olivera Miletić-Panović, su 5. maja zajedno sa još troje kolega uspešno realizovale odlazak u Beograd u Narodno pozorište. Na programu je bio balet Ludviga Minkusa ,,Bajadera“. Reč je o ljubavnoj priči koja obiluje ljubomorom, strašću i željom za osvetom, a radnja je smeštena u daleku Indiju.

Pošto smo zauzeli svoja mesta na drugoj galeriji, svi smo sa nestrpljenjem očekivali početak baleta. Imali smo jedinstvenu priliku da uživamo kako u predivnom muziciranju orkestra tako i u fanstastičnoj igri balerina i baletana i sjajnim kostimima, kako klasičnih, tako i egzotičnih. Balet je zajedno sa pauzama trajao gotovo tri sata, ali je velikoj većini publike vreme izuzetno brzo prošlo.

Nadamo se da je ovaj odlazak pobudio želju kod dece, bar jednog dela njih, da postanu ljubitelji baleta i redovni posetioci pozorišta.


Olivera Miletić-Panović, razredni starešina VIII-2

Republičko takmičenje iz engleskog jezika

Duo.jpg Trio.jpg Skupina_engleski.jpg

14. maj 2017. godine bio je značajan dan za učenicu osmog razreda naše škole Tamaru Zdihan. Može se reći da je to bio značajan dan i za celu našu školu. Naime, posle dužeg perioda smo imali svog predstavnika na republičkom takmičenju iz engleskog jezika, koje spada u red najmasovnijih takmičenja za učenike osnovne škole u našoj zemlji.

Ove godine je zbog izuzetno velikog broja učesnika takmičenje organizovano na univerzitetu Singidunum u Beogradu.  U pismenom delu testiranja  učestvovalo je  839 učenika iz cele zemlje, među njima i naša Tamara. Svega 16-oro dece je prošlo na usmeni deo takmičenja. Pored naše učenice bilo je još sedmoro kandidata iz opštine Stara Pazova, ali, nažalost, ni od njih niko nije prošao na usmeni deo testiranja.

Atmosfera je u zgradi univerziteta bila uzavrela, a deca su nakon osam godina marljivog i predanog rada na izučavanju engleskog jezika i anglosaksonske kulture željno iščekivala da pokažu šta znaju. Nastavnici su bodrili svoje učenike i pružali im maksimalnu podršku.

Srdačne čestitke našoj dragoj Tamari i da i dalje s puno volje i entuzijazma izučava i usavršava svoje znanje engleskog jezika!

Olivera Miletić-Panović, prof. engleskog jezika i književnosti

Profesionalna orijentacija

RTV1.jpg RTV2.jpg

Osnovna škola „Heroj Janko Čmelik“ u ovoj školskoj godini pomagala je osmacima kako da se pravilno odluče u izboru buduće škole i to upravo stručnim savetovanjem. Đaci, njihove razredne starešine i psiholog, posećivali su tokom godine razna preduzeća, institucije i škole.

Dana 08. marta, đaci i to većinom dečaci, posetili su privatnu radionicu porodice Farkaš.

Dana 10. marta posetili smo RTV Stara Pazova, a 23. marta bila je organizovana poseta salonu lepote kod frizerke MIMI.

Dana 16. marta đaci su posetili poštu i Telekom Srbije, a 30. marta sud i privatnu kancelariju pravnika Lagundžića.

Gymnazia1.jpg Gymnazia2.jpg

Dana 05. aprila u našu školu doputovali su predstavnici privatne hotelijerske akademije iz Podvažske Bistrice. Ovi predstavnici su se trudili da pokažu one najbolje razloge, zašto se upisati upravo u tu školu. Sličnu prezentaciju imali su i predstavnici iz Donjeg Kubina 21. aprila.

Dana 11. maja posetili smo staropazovačku Tehničku školu, Ekonomsku školu „Vuk Karadžić“ i Gimnaziju „Branko Radičević“. Tu su na naše učenike poseban utisak, osim profesora, ostavili naši bivši učenici, koji su se trudili da pruže one najvažnije informacije o školi. Planiramo da posetimo i Dom zdravlja „Jovan Jovanović Zmaj“ i jednu filijalu banke.

TDan školeim za profesionalnu orijentaciju

Dan škole

Nizsie1.jpg Nizsie4.JPG Chor_a_orchester.JPG Ela.jpg Andrej.jpg Maja_a_Valentina.JPG

Osnovna škola „Heroj Janko Čmelik“ slavila je Dan škole i ovog 10.05.2017. godine. Samo delić od mnoštva najuspešnijih đaka predstavio se u prigodnom programu. Posle onih najmlađih iz predškolske ustanove, u programu su učestvovali školski hor i orkestar, igrači, pevači, recitatori i predstavili mnogobrojnoj publici samo mali delić od mnoštva aktivnosti i uspeha učenika i učitelja naše osnovne škole u ovoj školskoj godini.


KHT

prevod Sava Đurđević

Zlatna prelja u Šalji

Spolocna_slovensko.JPG Obecenstvo.JPG Pano.JPG Veduci.JPG

Članovi pozorišnog ansambla Deca iz Pavlove ulice OŠ „Heroj Janko Čmelik“ i istoimenog SKUD-a, otputovali su 26. maja trodnevni izlet u Slovačku, gde su kao gostujući ansambl uzeli učešće na svedržavnoj smotri dečijeg dramskog stvaralaštva Zlatna prelja u Šalji.

Prvog dana bili su smešteni u centru za obrazovanje i odmor i tamo se družili sa ostalim učesnicima festivala.

 Drugi dan su proveli u mestu Šalja, gde su imali mogućnost da vide pozorišne predstave festivala i uzmu učešće u kreativnim radionicama na kojima su ukrašavali poklonjene majice. Poslepodne su se uspešno predstavili pozorišnom inscenacijom Deca iz Pavlove ulice i bili nagrađeni velikim aplauzom. Potom su posetili narodni kulturni spomenik – tradicionalnu slovačku kuću i prošetali se mestom Šalja. Uveče su otputovali do mesta Seređ i bili smešteni u internatu Trgovačke akademije u Seređu.

Trećeg dana, posle doručka, ansambl je krenuo nazad i u večernjim časovima doputovao kući.

Osim novih iskustava na pozorišnim daskama, članovi ansambla doneli su kućama i vrlo lepe doživljaje i nova prijateljstva kojih će se sećati.


Anjička Balažova

prevod Sava Đurđević

Jednodnevni izlet u Beograd

Veza.jpg Lietadlo.jpg Kustos.jpg

Dana 23.05.2017. godine, đaci prvog i drugog razreda realizovali su jednodnevnu ekskurziju na relaciji. Surčin, Beograd, Avala. U Surčinu smo videli razne avione, a Botanička bašta nam je ponudila čarobni svet biljaka. Dalje nas je put vodio na Avalu gde smo posetili Spomenik neznanom junaku i Televizijski toranj. Izlet je bio lep i ispunio je svoj cilj.

Vođa puta


Zdenka Garafijat

prevod Sava Đurđević


Zobnatica

Spolocna_zobnatica.jpg Stvrtaci.jpg Tretiaci.jpg

Dana 30. maja 2017. godine, trećaci i četvrtaci su bili na jednodnevnom izletu. Prvo su posetili ergelu u Zobnatici, potom je sledila poseta Subotici, a na kraju igranje pri jezeru i poseta ZOO na Paliću. Izlet je uspeo i kućama su se vratili puni lepih utisaka.


Vlasta Turčan


USPESI POZORIŠNOG ANSAMBLA DECA IZ PAVLOVE ULICE

Spolocna-pavlovci.JPG Herci-pavlovci.JPG

Dana 04.03.2017. godine u staropazovačkoj pozorišnoj Sali bila je premijera dečije pozorišne predstave OŠ „Heroj Janko Čmelik“ Deca iz Pavlove ulice.

Dečiji pozorišni ansambl je 15.03.2017. otputovao u Slovačku  u Donji Kubin na Kubinske pozorišne dane. Prvoga dana su bili na odmoru a sledećeg dana su nastupili pred donjokubinskom publikom. Posle predstave sledio je obilazak Oravskog dvorca. Sledećeg jutra posle doručka krenuli su na dugo putovanje u Staru Pazovu.

Ansambl je 30.03.2017. učestvovao na 23. festivalu ĐIDA u Pivnicama. Odlično su igrali i radovali se podužem aplauzu gledalaca. Pri proglašenju i naše pozorište je bilo nagrađeno za dramaturgiju Anjičke Balažove, Katarine Hricove, Lidije Gedeljovske i Ivana Ječmena. Nagradu za glumačko ostvarenje dobila je Alenka Lakatošova.

Dana 11.05.2017. Deca iz Pavlove ulice su učestvovala na Pokrajinskom takmičenju dečijeg pozorišnog stvaralaštva u Temerinu. U temerinskoj pozorišnoj Sali ansambl je igrao samo za žiri. Ali i u ovakvoj situaciji glumci su bili izvanredni i dobili smo dve nagrade: Diplomu za scensku reč i Diplomu za glumačko ostvarenje koju je dobila Alenka Lakatošova.

Zatim je dana 26.05.2017. ansambl otputovao na sledeće gostovanje u Slovačku. Bili su smešteni u hotelu Kaskade. Posle probe i večere prošetali su se po prekrasnim ulicama. Sutra ih je čekao bogat program i nastup. Po nastupu pogledali su Dom narodnog postojanja u Šalji i nastavili sa upoznavanjem mesta, gde su se svi zasladili zasluženim sladoledom. Nastavili su do Serede, gde su bili smešteni u internatu. Uveče su se prošetali po lepom mestu. A ujutru posle doručka su se spakovali na put nazad u Vojvodinu.

U danima od 2. do 4. juna u Staroj Pazovi se održavala 24. smotra Slovačkog dramskog stvaralaštva 3XĐ. Učešće je uzelo 13 takmičarskih predstava. Osim toga, na ovom tradicionalnom staropazovačkom pozorišnom festivalu, kao gostujuće, uzele su učešće i dve predstave pozorišnog ansambla iz Puhova. U nedelju 04. 06. bilo je proglašenje i nagrađivanje onih najboljih. Članovi ansambla Deca iz Pavlovske ulice dobili su brojne nagrade a žiri je za najbolju predstavu proglasio predstavu Deca iz Pavlove ulice. Nagradu za najbolju dramatizaciju dobile su Anjička Balažova i Katarina Hricova a nagradu za najbolju režiju dobili su Anjička Balažova, Katarina Hricova, Lidija Gedeljovska i Ivan Ječmen. Žiri je dodelio nagradu i Alenki Lakatošovoj za najbolje odigranu mušku ulogu i Eli Balažovoj za uspešno glumačko ostvarenje. Osim za učešće Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine dodelila je i posebnu diplomu našoj predstavi. Dečija porota nagradila je Andreu Turanovu, Alenku Lakatošovu i Vladislava Gubečku.

Andrea Turanova 7.2, Ivana Uheljiova 7.2, Lea Bakova 7.2 i KHT


Kirija na 3xƉ

Kirija_1.jpg Kirija_2.jpg Kirija_3.jpg

Učenici naše škole su i ove godine izveli jednočinku Branislava Nušića na tradicionalnom dečijem pozorišnom festivalu 3xđ, koji se od drugog do četvrtog juna održao u Staroj Pazovi. Ovoga puta bio je to komad Kirija, sa Markom Klaćikom (8.1) u glavnoj ulozi, za koju je dobio priznanja i dečije porote i zvaničnog žirija. Predstava je izvedena prvog dana festivala, u sali punoj radoznale i raspoložene publike, koja je mlade glumce nagradila srdačnim aplauzom. Nagradu žirija kao jedna od najuspešnijih debitantkinja, dobila je i Mia Verešova (6.2). Čestitam svim članovima ansambla.

prof. Sava Đurđević


Zašto volim slovački, zašto volim Slovačku

Spolocna-slovencina.jpg Logo.jpg

Na ovogodišnjem 25. po redu svedržavnom takmičenju sa međunarodnim učešćem Zašto volim slovački, zašto volim Slovačku, naša škola je u kategoriji prekogranični učesnici dobila najvišu ocenu. Boravak u Slovačkoj, zajedno sa slavljeničkim proglašenjem pobednika, održan je od 29.05. do 03.06. 2017. godine. Učešće su uzele predstavnica naše škole Ana Poljiovkova, kao i učenice Laura Hruškarova, koja je ranije na ovom takmičenju dobila počasno priznanje i Maja Opavska, bivša učenica naše škole, koja je ove godine dobila nagradu žirija. Prevoz i organizaciju smeštaja u Slovačkoj republici za pobednike osigurao je Biro za Slovake koji žive u inostranstvu i Matica slovačka u Srbiji. Čestitamo svim pobednicima!


prof. Ana Poljiovkova

prevod Sava Đurđević


Pozorišna redstava Kirija u Feniksu

U sredu 21.06.2017. godine, sa početkom u 19:00 održano je tradicionalno poselo „Feniks i prijatelji“ koje organizuje Društvo za afirmaciju invalida „Feniks“ iz Stare Pazove. Učešće u programu te večeri uzeli su i učenici naše škole, koji su se gledaocima predstavili izvođenjem predstave Kirija. Pre početka predstave prisutnima su se obratili predsednica društva, gospođa Jelica Despot, i prof. Sava Đurđević, režiser predstave, koji je održao kraće predavanje o životu i radu Branislava Nušića – autora teksta Kirije. Potom su se predstavili mladi glumci koji su sigurno i nadahnuto izveli jednočinku koja je zainteresovala, zamislila i nasmejala prisutne. Uz reči zahvalnosti gospođa Despot je izrazila nadu i u buduću saradnju što smo sa radošću prihvatili.

  Sava Đurđević

Letnji kamp

Hory.JPG Hotel.JPG Potok.JPG

U periodu od 30.07. do 08.08. 2017. godine četvrtaci naše škole i škole iz Erdevika, zajedno sa njihovim učiteljicama Ruženkom Đurikovom, Stanislavom Struharovom i Danijelom Miklovicovom, bili su na Međunarodnom letnjem kampu u mestašcu Parnica u hotelu Smrečina.

Za to vreme imali su razne aktivnosti. Pisali su dnevnik, ižrebali svoje anđelčiće, predstavili svoje zastave, učili na slovačkom i o Slovačkoj, pevali slovačke pesme, igrali razne igre i olimpijadu, takmičili se, imali narodno veselje, diskoteku, gledali slovačku priču o Orestu iz porodice čarobnjaka i učestvovali u raznim stvaralačkim radionicama. Organizovani su i izleti: lađom po Oravskom jezeru, na Slanjicko ostrvo umetnosti. Putujući oravskom železnicom posmatrali su čarobna bića sakrivena u šumi, na Janošikovim rupama pentrali su se među vodopade, kupali su se u Akva parku, divili se oravskom gradu i etnografskom muzeju u Zubercu, gde je bio i međunarodni folklorni festival. Šetali su divnom oravskom prirodom i uživali u tome.


Vođa kampa bila je gospođa mr Renata Kamenjareva, PhD. Sve je bilo odlično organizovano i zahvaljujući osmorici animatora: Veroniki, Romoni, Mariji, Samuelu, Lucki, Andreji, Alenki i Martinu.

Ovo druženje je organizovala mr Eva Hlavačova, direktorka Akademije obrazovanja iz Martina.

Presrećni i puni utisaka vratili smo se kući.

učiteljica: Danijela Miklovicova                                                              
                                    prevod: Sava Đurđević


Letnji kamp mladih istraživača UNESKO 2017 – Banska Bistrica

Skupina_1.jpg Skupina_2.jpg Skupina_3.jpg

Nedelja 9. jula počela je odlaskom sedmoro učenika iz Stare Pazove, koji su u pratnji svoje nastavnice otišli na jednonedeljni letnji kamp mladih istraživača UNESKO. Organizator kampa bio je Metodički centar UMB za Slovake koji žive u inostranstvu, iz Banske Bistrice, koji se bavi učenicima iz škola sa slovačkim nastavnim jezikom u inostranstvu.

U ovom poduhvatu su, osim učenika iz Srbije, učešće uzeli i učenici iz Mađarske, Rumunije, Ukrajine, Hrvatske, Poljske i Amerike. Centar događanja je bila Banska Bistrica, gde je bio obezbeđen smeštaj za učesnike I to na Pravnom fakultetu Univerziteta Matej Bel. Tu su nas u ime organizatora srdačno dočekali Ondro Druga, Mirka Kozakova i Radka Cahovanova.

Izvanredni trio mladih pedagoga  nas je vodio tokom celog boravka u Slovačkoj i spremao razne aktivnosti u kojima su đaci uzimali učešće. Zajedno sa odbornicima u Banskoj Šćijavnjici uputili su nas u čari Banske Bistrice i okoline. Videli smo Artikularnu crkvu u Hronseku, biosferički rezervat Poljana, seoce Vikoljinjec, Donovali i put žičarom na Novu Holju. Jedna od zanimljivih aktivnosti bilo je predavanje Matuša Filja i njegovog kolege na temu Fujara.  

U okviru aktivnosti, učenici su radili u grupama imenovanim po rekama u Slovačkoj, i to: Dunav, Vah, Laborec, Hron i Ipelj. Cilj je bio uzajamno se upoznati, vežbati slovački, upoznati se sa delom Slovačke koji spada u lokalitete UNESKA u Slovačkoj i druženje.

Kući smo otišli obogaćeni novim iskustvima, znanjima, pozitivnim utiscima i novim prijateljstvima.

Izlet su potpomogli NSSNM, USŽZ I roditelji učenika.

           M. Havran                                        
                                                                   prevod: S. Đurđević          


Novi_skolski_rok.jpg

Zlatna kapija

Zlata_Brana_1.jpg Zlata_Brana_2.jpg Zlata_Brana_3.jpg

25. juna 2017. godine plesna grupa Osnovne škole „Heroj Janko Čmelik“,  – Pazovčanka – uzela je učešće na 24. dečijem folklornom festivali Zlatna kapija u Kisaču. Dečiji folklorni ansambl uvežbavala je Vlasta Kardelis-Stanisavljević.                                                                                            

Vlasta Kardelis-Stanisavljević
prevod: Sava Đurđević


Mali maturanti OŠ,,Heroj Janko Čmelik“ iz Stare Pazove

Osmaci.JPG

Dana 7. juna 2017. godine svečanom priredbom u pozorišnoj sali u Staroj Pazovi učenici osmog razreda OŠ,,Heroj Janko Čmelik“ obeležili su završetak svog osnovnog školovanja.  U punoj sali održan je prigodni program koji su naši učenici pripremali sa svojim nastavnicama muzičke kulture, Ljiljanom Pop, i slovačkog jezika, Katarinom Hric Topoljski, a uz podršku odeljenjskih starešina, Stanislave Niković i Olivere Miletić Panović. Svojim vedrim duhom i izrazitom samostalnošću su nas nasmejali i oraspoložili, ali i dokazali da su spremni za donošenje odluka koje ih čekaju u narednom periodu života.

U ovoj generaciji, koja se inače okitila mnogim priznanjima i nagradama iz oblasti slovačkog, srpskog, engleskog i nemačkog jezika, matematike, biologije, geografije, likovne i muzičke kulture, dramske sekcije, istorije, geografije, verske nastave i raznih sportova, imali smo šest učenica koje su nosioci diplome ,,Vuk Karadžić“. To su:  Laura Hruškar, Jana Vareca, Maja Gedeljovski, Valentina Huđec, Klara Menđan i Isidora Ilić. Najviše uspeha u učenju, na takmičenjima i celokupnom zalaganju u školskom životu imala je Valentina Huđec, te je zato i proglašena Učenikom generacije. Osim marljivosti, Valentinu krasi i izvanredan osećaj za saradnju i pomaganje drugima.

Generaciju učenika koju upravo ispraćamo pamtićemo kao veoma složnu, raspevanu i druželjubivu i nadamo se da će takvi ostati celoga života. Srećno!

Olivera Miletić Panović, odeljenjski starešina VIII-2
Učenik generacije OŠ,,Heroj Janko Čmelik“ iz Stare Pazove

Tina.jpg

Već po tradiciji, na priredbi koju naši osmaci priređuju povodom završetka osnovne škole, direktor naše škole javno proglašava nosioca laskave titule Đak generacije. Tako smo na ovogodišnjoj priredbi javno proglasili učenicu VIII-2 Valentinu Huđec za nosioca ove titule. Valentina se tom prilikom u svom obraćanju posetiocima u pozorišnoj sali zahvalila svima koji su je podržavali u školovanju, počevši od porodice, preko nastavnika i njenih školskih drugova.

Valentinu krase brojne vrline i kvaliteti. Osim što se ističe svojim radom i zalaganjem na redovnoj nastavi, Valentina je sate i sate provela u različitim dodatnim aktivnostima, sekcijama i vannastavnim aktivnostima u našoj školi. Najviše uspeha je, kako i sama kaže, imala na takmičenjima iz srpskog i slovačkog jezika, ali su joj isto tako od ruke išle i istorija, matematika i biologija. Pored toga, Valentina ima izraziti glumački i recitatorski talenat i dobitnica je brojnih priznanja i nagrada za ove dve oblasti.

Valentina je naročito odgovorna, savesna,  vedra i humana devojčica, voljna da pomogne drugom kad god je to potrebno. Veoma je druželjubiva i rado se sastaje sa svojim drugarima van škole, na slavljima i druženjima.

Budući da Valentinu zanimaju mnoge oblasti umetnosti i nauke, nadam se, kao njen odeljenjski starešina, da će ona imati puno uspeha u bilo kojoj školi u koju se bude upisala. Sadašnja želja naše Valentine je da bude primljena u gimnaziju u Bačkom Petrovcu i da tamo usavrši svoj maternji jezik. Svi mi iz kolektiva OŠ,,Heroj Janko Čmelik“ želimo da joj se ta želja ostvari i da nam dođe u posetu kad god bude bila u Staroj Pazovi.


Olivera Miletić-Panović, odeljenjski starešina VIII-2