OSNOVNA ŠKOLA HEROJ JANKO ČMELIK

Korisni linkovi

Sa nama i o nama

Za učenike i o njima …

Free Weather Widget
YoWindow.com yr.no
Početna O školi Organi Škole Galerija Kontakt
O školi O školi

O školi, nekad i sad


Osnovna škola „Heroj Janko Čmelik“  je jedina u opštini Stara Pazova, a jedna od pet škola u Srbiji, u kojoj se nastava uglavnom izvodi na slovačkom jeziku. Neguje tradiciju slovačke nacionalne kulture. Dosledno sprovodi program obrazovanja Ministarstva prosvete Republike Srbije. Aktivno sarađuje sa svim školama na teritoriji opštine. Takođe sarađuje sa ostalim školama širom Vojvodine, u kojima se nastava izvodi na slovačkom jeziku, kulturno-umetničkim, sportskim, socijalnim, zdravstvenim i ostalim društvima i institucijama u Srbiji. Intenzivnu saradnju ostvaruje sa Nacionalnim savetom slovačke nacionalne manjine i Maticom slovaćkom u Srbiji.  Izuzetno dobro sarađuje sa ustanovama i institucijama Slovačke republike.

Škola uspešno i redovno učestvuje u svim aktivnostima u organizaciji lokalne samouprave, a  i u projektima različitih ministarstava Republike Srbije.


Istorijat škole i osnovni podaci:


Osnovana je 1770. godine, dolaskom prvih Slovaka na ove prostore. Nalazi se u centru Stare Pazove. Zgrada u kojoj se izvodi nastava građena je u tri navrata. Prednji deo je zidan 1833. godine,  nastavak je dograđen 1950.g., a 1980.g. fiskulturna sala sa nastavnim kabinetima. Nastava je kabinetska i izvodi se u dve smene. Škola poseduje biblioteku sa preko 13.000 knjiga, uglavnom na slovačkom i srpskom, ali i na engleskom i nemačkom jeziku.

Od 1959. godine sa ponosom nosi ime heroja iz Drugog svetskog rata Janka Čmelika.

Obrazovanjem na maternjem jeziku svojih učenika – slovačkom –  u periodu dužem od 240. godina, kao i nastavom na srpskom jeziku, postiže se osposobljavanje učenika za ravnopravno služenje i slovačkim i srpskim jezikom.

U školskoj 2011./12. godini upisano je 306 učenika u 16 odeljenja.

U školi radi 45 zaposlenih, od toga 30 u nastavi.

Pored slovačkog i srpskog, izučavaju se engleski kao obavezni, i nemački jezik kao obavezni izborni predmet

Izborni predmeti u nižim odeljenjima su: čuvari prirode, narodna tradicija i lepo pisanje.

Izborni predmet u višim razredima je informatika i računarstvo.

Obavezni izborni predmeti su: građansko vaspitanje, evangelističko-luteranska veronauka Slovačke evangelističke a.v. crkve.

Obavezni izborni predmet je fizičko vaspitanje a sportovi koji se biraju: korektivna gimnastika i odbojka.

Vannastavne aktivnosti su: hor i orkestar, umetničko-kreativna sekcija, ritmika, novinarska sekcija, kulturno-umetnička sekcija, istorijsko-istraživačka sekcija, likovni mediji, mladi fizičari, matematička sekcija, geografska sekcija, enjoying english.

Nastavni kadar preko stručnih seminara i samostalnim aktivnostima prati sve obrazovne i vaspitne oblasti i novosti. Učenici škole postižu odlične rezultate na takmičenjima iz gotovo svih oblasti i predmeta, na svim nivoima. Time, na radost svojih roditelja, nastavnika i njih samih, uspešno predstavljaju, kako svoju osnovnu školu, tako i opštinu u kojoj žive i obrazuju se. Dobrim rezultatima doprinosi i usklađeni rad i saradnja sa Savetom roditelja, kao i Školskim odborom.


Škola nosi ime narodnog heroja Janka Čmelika. Više o njemu...