Početna O školi Organi Škole Galerija Kontakt
OSNOVNA ŠKOLA HEROJ JANKO ČMELIK

Korisni linkovi

#Štapostiželepareč

Šta postiže lepa reč

Detaljnije

#cestitka2015

Čestitka

Detaljnije

#Prvaciubiblioteci

Prvaci u biblioteci

Detaljnije

Sa nama i o nama

Za učenike i o njima …

Free Weather Widget
YoWindow.com yr.no
Početna

OKRUŽNO TAKMIČENJE U STONOM TENISU

29.10. 2015. godine, naša škola je uzela učešće na okružnom takmičenju u stonom tenisu, koje je bilo održano u Šidu. Učestvovalo je šest osnonih škola. Našu školu su predstavljali Oleg Turčan i Gubečka Vladislav. Kao tim su osvojili četvrto mesto, dok je Oleg u individualnom takmičenju zauzeo drugo mesto.

Čestitamo našim đacima!

prof. fizičke kulture Anjička Balažova

prevod: Sava Đurđević

Oleg Turčan

100 MLADIH TALENATA

Anabela Stošić

Kulturno izdavački centar iz Požarevca, “Srpska kuća”, od 2004 godine sprovodi projekat “100 mladih talenata” u okviru koga se štampaju knjige sa izborom iz stvaralaštva mladih pesnika sa teritorije cele Srbije. Ove godine su u izdanju “Sto mladih talenatasremskog okruga 2015” štampane I pesme Anabele Stošić, sada već bivše učenice naše škole “Heroje Janko Ćmelik” (koja je proglašena za učenicu generacije), i Valentine Huđecove učenice 7.2 razreda. Čestitam mladim pesnikinjama sa željom da nastave da neguju svoj literalni talenat.


Prof. Sava Đurđević

MASKENBAL HALLOWEEN 2015 MASKENBAL HALLOWEEN 2015

Žiri je ocenjivao kostime i izrezane tikve. Nagrađeni učenici su bili:

Dejna Domonjiova 5.1

Tamara Đurčikova 6.2

Jana Varecova 7.1

Daniel Uhrik 8.2

Úvodná Valentina Huđec

MASKENBAL HALLOWEEN 2015

U petak 30. oktobra su učenici drugog stupnja O.Š. „Heroj Janko Čmelik“ imali maskenbal inspirisan Halloween-om(Noć veštica). Bilo je zanimljivo videti šta uspeva da stvori dečija fantazija. Organizatori su podelili učenike na mlađu i stariju grupu. Petaci i šestaci su se takmičili u ekipnim igrama a sedmaci i osmaci u kvizu. Potom je sledila revija kostima.

MASKENBAL HALLOWEEN 2015 MASKENBAL HALLOWEEN 2015

Nagradu za najlepše izrezanu tikvu, u maniru Noći veštica, dobila je Ivona Katić iz 6.2 odeljenja.

Organizatori su se složili u tome da je tako malo potrebno za veliku dečiju radost.

Ostale slike možete pogledati u GALERIJI

Prof. Ivan Ječmen

prevod: Sava Đurđević

DAN TOLERANCIJE DAN TOLERANCIJE

DAN TOLERANCIJE

Dana 16. 11.2015. godine se obeležavao Dan tolerancije, kojom prilikom je naša škola posetila O.Š. „Simeon Aranicki“, a odigrana je i prijateljska odbojkaška utakmica. Podsetili smo se šta je to tolerancija, učenici škole Aranicki su nam uručili broševe, mali poklon za uspomenu. Po utakmici imali smo zakusku uz druženje sa našim prijateljima.

profesorka fizičkog vaspitanja Anjička Balažova

prevod Sava Đurđević

POSETA STRELJAČKOM KLUBU JEDINSTVO

02.11.2015. godine đaci 5. razreda posetili su Streljački klub Jedinstvo. U klubu ih je ugostio trener streljaštva, pričao im o streljaštvu, svemu što taj sport zahteva pri treniranju i zašto je streljaštvo tako posebno. Posle predavanja đaci su pod nadzorom trenera probali da pucaju, a nekima je to vrlo dobro pošlo za rukom.

profesorka fizičkog vaspitanja Anjička Balažova

prevod Sava Đurđević

                         VII. SEMINAR IZ SLOVAČKOG JEZIKA ZA UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA


VII. đački seminar se održao dana 21. novembra 2015. godine u prostoru O.Š. „Jan Čajak“ u Bačkom Petrovcu. Jednodnevni seminar pod nazivom Narodnost i višejezičko obrazovanje bio je usmeren na održanje i razvoj narodne i jezičke svesti i kulturnog identiteta slovačkih učenika u Vojvodini. Ovaj seminar je bio namenjen nastavnicama slovačkog jezika i trima učenicima od 5. do 8. razreda.

           Iz naše škole učešće su uzeli Monika Babikova, Marta Kukučkova i Nina Ušjakova sa predmetnom nastavnicom Jarmilkom Dolinajovom. Seminar se održao u obrazovnim radionicama u oblasti višejezične nastave. Učenici su prvo dobili zadatke a u pratnji svojih nastavnica su posetili važne obrazovne i kulturne institucije. Po povratku u školu u radionicama su sa učenicima radile nastavnice slovačkog, engleskog, nemačkog i srpskog jezika. Kompletiran višejezični materijal učenika biće u sadržaju internet časopisa Čaroslov.

            Seminar je finansijski pomogla Kancelarija za Slovake koji žive u inostranstvu, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i informacije,  narodnosna društva i Odbor za obrazovanje NSSNM.


                                                                       Jarmilka Dolinajova, nastavnica slovačkog jezika i literature

                                                                                prevod Sava Đurđević

 VII. SEMINAR IZ SLOVAČKOG JEZIKA ZA UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA  VII. SEMINAR IZ SLOVAČKOG JEZIKA ZA UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA

ŽIVOT NIJE SVAKOM DETETU PODJEDNAKO LAK


Deca uče svoja prava u svakodnevnom životu. Jedan od važnih ciljeva škole je da dete svoja prava spoznaje i dalje.

ŽIVOT NIJE SVAKOM DETETU PODJEDNAKO LAK ŽIVOT NIJE SVAKOM DETETU PODJEDNAKO LAK ŽIVOT NIJE SVAKOM DETETU PODJEDNAKO LAK

           Dana 20. novembra 2015. godine đaci 5. I 8. razreda prisetili su se Međunarodnog dana dece pismenim radovima, plakatom, razgovorima a organizovali su i kviz na redovnim časovima slovačkog jezika i literature. U svojim pismenim radovima pisali su o tome šta znaju o pravima deteta i kakva su njihova lična iskustva.

                                                                               Jarmilka Dolinajova, nastavnica slovačkog jezika i literature

                                                                                                 prevod Sava Đurđević

Radio takmičenje mladih recitatora


Dana 7. Novembra 2015. godine u novosadskom Studiju M održano je 42. Radio takmičenje mladih recitatora. Za takmičenje se prijavilo  76 učesnika iz bezmalo svih slovačkih naselja. Našu školu predstavljalo je troje đaka. Andrej Simendić recitovao je pesmu Nova priča o repi, kojom se plasirao na ovogodišnje Republičko takmičenje u Valjevu. Mia Verešova recitovala je pesmu O princezi koja je otela zmaja kojom je učestvovala na Pokrajinskom takmičenju, a Jana Rumanova se predstavila pesmom Klevetnice, kojom je takođe učestvovala na Pokrajinskom takmičenju u Sečnju. Ispred SKUD-a „Heroj Janko Čmelik“ recitovali su Branislav Pop i Ema Kočišova, koja je i ove godine dospela na Republičko takmičenje.

Radio takmičenje mladih recitatora Radio takmičenje mladih recitatora Radio takmičenje mladih recitatora Radio takmičenje mladih recitatora

       Svi naši recitatori su imali odlične deklamacije. Andrej Simendić je pobedio u kategoriji umetničkog recitovanja poezije za niže razrede, a Jana Rumanova je zauzela treće mesto u kategoriji viših razreda. Ema Kočišova je pobedila u kategoriji umetničkog recitovanja za srednjoškolce i  studente.

Radio takmičenje mladih recitatora Radio takmičenje mladih recitatora

Učešćem na Radio takmičenju naši recitatori se rastaju sa ovogodišnjim pesmama a ubrzo će početi učenje novih, kojima će se predstaviti u 2016. godini.

           Ponosni smo što naši učenici pokazuju veliko interesovanje za umetničko recitovanje poezije a ujedno srdačno čestitamo svima nagrađenim.


                                                                                                  učiteljica Lidija Gedeljovska

                                                                                                         prevod Sava Đurđević

Broj poseta

Šta postiže lepa rečUčenici naše škole Lauri Hruškarovoj (a takođe i našoj bivšoj učenici Anabeli Stošić) čestitamo na osvojenim nagradama i želimo da i u buduće u ljubavi prema maternjem jeziku svojim radovima i talentom dokazuju snagu lepe reči.

Šta postiže lepa reč

U O.Š „Sava Šumanović“ u Erdeviku danas su dodelili nagrade đacima koji su poslali najbolje radove na literarni konkurs Šta postiže lepa reč. Takmičenje već ustaljeno raspisuje Komisija za literarno-izdavačku delatnost Odbora za kulturu Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine zajedno sa Odborom za obrazovanje i Slovačkim izdavačkim centrom.

Šta postiže lepa reč Šta postiže lepa reč Šta postiže lepa reč

Ove godine đaci naših škola poslali su ukupno 48 radova u kategoriji viših odeljenja osnovnih škola i 16 radova u kategoriji učenika srednjih škola i gimnazija. Radove je vrednovala komisija u sastavu: Martin Prebuđila(predsednik) i članovi Svetluša Hlavačova i Pavel Matuh.

U kategoriji učenika osnovnih škola od 5. do 8. razreda komisija je ovako odlučila:

Prvu nagradu dodelili su Denisi Hanuljovoj, učenici 8. razreda O.Š „Jan Čajak“ u Bačkom Petrovcu, za rad Šta postiže lepa reč, dok su drugu nagradu podelili Zuzana Tomašikova, učenica 8. razreda O.Š „Maršal Tito“ u Padini, za rad Šta postiže lepa reč i Lea Herčekova, učenica petog razreda O.Š. „15. oktobar“ iz Pivnica , za rad Šta postiže prijateljstvo.    

Treću nagradu je podelilo troje učesnika: Laura Hruškarova, učenica 7.1 razreda O.Š. „Heroj Janko Čmelik“ iz Stare Pazove, za rad Postupak zbog kojeg sam se kajala, Filip Straka, đak 8. razreda O.Š. „Mlada Pokolenja“ iz Kovačice za pesmu Pesma bez imena i Karmena Kovačova, učenica 6. razreda O.Š. „Jan Kolar“ iz Selenče za rad Šta je to sreća.

U kategoriji učenika srednjih škola i gimnazija prvu nagradu su dodelili Emiliji Jani Palešovoj iz Erdevika, učenici prvog razreda Gimnazije „Jan Kolar“ sa đačkim domom u Bačkom Petrovcu, za rad Osuđeni, drugu Hani Čižikovoj, učenici drugog razreda Gimnazije „Mihajlo Pupin“ u Kovačici, za rad Legenda o Rene i Anabeli Stošić, učenici prvog razreda Gimnazije „Branko Radičević“ iz Stare Pazove, za rad Moj put u budućnost.

Treću nagradu dodelili su Tatjani Križovoj, učenici četvrtog razreda GJK, za rad Nad esemes porukom i Marini Turčanovoj, učenici drugog razreda GJK, za rad Probuditi se ili ostati i dalje u snovima?

Komisija je predložila dodelu još tri specijalne nagrade Uni Brtkovoj i Igoru Čižiku, petacima O.Š „Mlada pokolenja“ u Kovačici i Nini Marčokovoj šestakinji u O.Š. „Ljudovit Štur“ u Kisaču.

Dodelu nagrada obogatio je program koji su pripremili učenici iz Erdevika, Ljube i Bingulje.

Galerija

Danuška Berediova

prevod Sava Đurđević

 Novi broj časopisa Oaza

Dragi čitaoci, izašao je petnaesti broj đačkog časopisa Oaza, koji je za vas pripremila OŠ “Heroj Janko Čmelik” u Staroj Pazovi. To je mali poklon pod novogodišnju jelku, koji će vas, nadamo se, obradovati.

Osim ustaljenih rubrika, kao što su Literarno I likovno stvaralaštvo učenika, Dečija nedelja, Pouke iz slovačkog, Kutak za veronauku, u ovom broju časopisa Oaza posvetili smo se najboljim učenicima naše škole. Novi broj časopisa donosi i članke o realizovanim putovanjima U Slovačku, o održanom sedmom seminaru slovačkog jezika u Bačkom Petrovcu, o učešću i uspesima naših učenika na muzičkim i likovnim takmičenjima, o realizovanom izletu učenika osmih razreda, o književnom poklonu iz Slovačke, o profesionalnoj orijentaciji osmaka. Tu su i članci u kojima smo se podsetili 160. godišnjice rođenja Mihajla Pupina, Međunarodnog dana dece, Svetskog dana tolerancije a pismenim radovima obeležili smo i 9. decembar. Časopis je finansijski podržao Biro za Slovake koji žive u inosranstvu.

 Oaza 15

Jarmilka Dolinajova, nastavnica slovačkog jezika I literature

Logo.jpgPrevod Sava Đurđević

Čestitka

 Premijera mjuzikla Eni


Dana 21. 12. 2015. godine dramska sekcija O.Š. „Heroj Janko Čmelik“ imala je premijeru mjuzikla Eni.

U prepunom pozorištu predstava je počela u 19 časova. Glumci, kojih ove godine ima četrnaestoro, bili su očigledno dobro uvežbani  i izuzetno raspoloženi za glumu.

  Premijera mjuzikla Eni   Premijera mjuzikla Eni

Nadahnutom igrom dočarali su gledaocima život u sirotištu u vremenu između dva svetska rata, i čežnju za roditeljima dece koja ih nemaju. U dobro pripremljenoj predstavi, glavni lik Eni neprekidno pokušava da nađe svoje roditelje. Spremna na sve, osmeliće se i da pobegne iz sirotišta. U tome je pak stalno onemogućava direktorka sirotišta koja je više zabrinuta za vlastiti život nego za decu u sirotištu.

U jednom trenutku Eni ipak beži i to stvara preokret. Direktorka sirotišta dolazi u situaciju da preispita svoje životne vrednosti i prioritete. Ostala deca ipak pronalaze Eni, a njenim povratkom se u sirotištu stvara novi preokret. Svi će shvatiti da je sirotište njihov dom a oni jedna porodica.

Predstava ima vrednost više time što je kao mjuzikl ipak zabavnog karaktera, a uz pomoć muzike i pevanja uspeva da suptilno obradi dosta tešku temu. Odrasle navodi na preispitivanje vlastitih prioriteta u životu, a decu da cene toplinu roditeljskog doma.

Nastavnici koji su pripremili ovu predstavu, odigranu praktično na profesionalnom nivou,  Andrea Dvornjicka-Mahova, Anjička Balažova, Lidija Gedeljovska i Ivan Ječmen, mogu biti samo ponosni na svoje glumce. Po predstavi su imali samo reči hvale i može se reći da ceo ansambl predstavlja istinsko ogledalo škole. Gledalište, koje je zaneseno pratilo celu predstavu, nagradilo je glumce dugim i burnim aplauzom.

Galerija


prof. Ivan Ječmen

prevod Sava Đurđević

Povratak na vrh

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Naslovna strana.jpg 12